De flightcase is een klassieker in de internationale transportwereld. Herkenbaar aan het robuuste uiterlijk met beschermende profielen rondom - veelal van aluminium - en een solide constructie van kunststof, aluminium, of houten plaatmateriaal. Kenmerkend zijn ook de ingebouwde handgrepen en ingebouwde vlindersloten. De flightcase is ideaal voor het transporteren van een veelvoud aan producten - van industriële grondstoffen tot en met gevoelige ICT apparatuur  - maar kent ook diverse andere toepassingen die het simpelweg vervoeren van A naar B ruimschoots overstijgen.

Alu koffer 49006Flightcases kun je ook op maat laten maken en zijn in te richten naar specifieke disciplines, zoals bijvoorbeeld een groot orkest voor ieder instrument een aparte vorm flightcase hanteert. DJ’s en producers kunnen hun volledige studio mobiel maken om bij aankomst aan te sluiten zonder uit te pakken. Middels een aansluitpaneel en op maat gemaakte afsluitbare kabelgaten, functionele deksels en interieurs met vakverdeling, is de apparatuur meteen operationeel en blijft ook deels beschermd. Geheel afgesloten is een flightcase ook geschikt voor het veilig opbergen van kwetsbare producten.
Er zijn ook speciale  flightcases voor de computer- en muziekindustrie met de internationale standaard afmeting 19 inch om de meest voorkomende apparaten (19 inch racks) binnenin de flightcase te monteren op profielen van gelijke afmeting.

Het interieur van een flightcase is van blok- of plukschuim en is meestal al voorgesneden, maar u kunt dit materiaal ook vrij eenvoudig zelf snijden naar eigen inzicht. Voorts kan het interieur ook zijn opgedeeld in vakken door middel van speciale inserts en kunnen blokken van hout en/of schuim de producten binnenin beschermen tegen slag en stoot schade. Ook de deksels van flightcases kunnen verschillend zijn ingericht en zijn bijvoorbeeld geheel afneembaar of kunnen openklappen. Er zijn ook flightcases die aan de twee zijkanten deksels hebben, of waar de bodem van is los te nemen. Doorgaans is een flightcase stofvrij, spatwaterdicht of waterafstotend af te sluiten en zijn sommige modellen geheel waterdicht tot de handvaten.

Flightcases zijn meestal voorzien van zwenkwieltjes zodat zware spullen niet hoeven worden gedragen op de plaats van bestemming. Speciale hangsloten bieden bescherming tegen diefstal voor en na de reis (tijdens internationale reizen niet bruikbaar, op last van de douane).
Flightcases zijn er in alle vormen en afmetingen en zijn inzetbaar voor vele toepassingen. Voor de meeste gangbare apparatuur zijn er flightcases in standaard afmetingen.